Det gnälls för mycket på jobbet

Nästan hälften av svenskarna, 46 procent, tycker att det gnälls mycket på deras jobb, och de flesta anser att det är ett arbetsmiljöproblem. Det visar den senaste undersökningen från Manpower Work Life.

Det är framförallt arbetsmiljön, jobbets innehåll och chefen som ger upphov till missnöje och som det gnälls om. Ett vanligt förkommande fenomen på svenska arbetsplatser enligt undersökningen Drömarbetsplatsens respondenter där 46 procent säger att det gnälls mycket eller ganska mycket på jobbet.

Gnäll är inte bara jobbigt att lyssna på, utan det bidrar också till en dålig arbetsmiljö. Så många som 7 av 10 tycker att gnäll är ett arbetsmiljöproblem.

– En arbetsplats som präglas av negativitet blir fort orolig och nedbrytande, medan en arbetsplats med en bra chef och bra utvecklingsmöjligheter lyfter den enskilde medarbetaren såväl som teamet, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Nyckeln till drömarbetsplatsen – bra kollegor 
Vad är det då som kännetecknar en drömarbetsplats? Bland de faktorer som ökar trivseln på jobbet ligger bra kollegor i topp, tätt följt av en bra chef och meningsfulla uppgifter.

– För att skapa en drömarbetsplats är det otroligt viktigt att erbjuda en bra arbetsmiljö genom att direkt ta itu med gnäll och otrevliga beteenden på arbetsplatsen, säger Mikael Jansson.

Ett gott betyg för svenska arbetsplatser är att hela nio av tio, 90 procent, trivs bland kollegorna på det nuvarande jobbet.

Läs mer om Drömarbetsplatsen 2020

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency