Kvinnor tror i genomsnitt att det kommer att dröja 46 år tills vi har lika lön för lika arbete i Sverige. Männen tror däremot att det endast dröjer 19 år – och var fjärde man, 26 procent, anser att vi redan har lika löner. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Work Life från ManpowerGroup, som genomförts av Demoskop och besvarats av 2 409 svenskar.
Det är en dyster tanke att det ska dröja nästan ett halvt sekel tills kvinnor har lika lön för lika arbete, men tyvärr tyder mycket på att det är en relativt bra uppskattning. En rapport från Europafacket EFS visade år 2020 att Sverige kan få lika löner år 2050
– Kvinnors löneutveckling går för långsamt. Vi behöver förändra synen på kvinnligt arbete, och påskynda utvecklingen med fler kvinnor i chefspositioner och högavlönade yrken. Arbetsgivare bör också vara uppmärksamma på fördelningen av det osynliga arbetet. Det är alltför vanligt att arbetsuppgifter som inte främjar karriären tilldelas kvinnor i högre utsträckning, säger Mikael Jansson.
Den genomsnittliga svensken tror att det kommer dröja 34 år tills kvinnor och män får lika lön för lika arbete. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Work Life från ManpowerGroup, som genomförts av Demoskop och besvarats av 2 409 svenskar. Män och kvinnor har dock olika tankar om hur snabbt lönegapet kommer att minska. Medan män tror på lika lön för lika arbete om 19 år uppskattar kvinnor att det kommer att dröja mer än dubbelt så lång tid, 46 år. Var fjärde kvinna, 24 procent, tror att lönerna aldrig kommer att bli jämlika, medan en motsvarande andel män, 26 procent, anser att vi redan har lika löner i Sverige. Endast 4 procent av kvinnorna instämmer.