Stort behov av hållbarhetskompetens hos svenska företag

Trots nya rapporteringsdirektiv från EU om hållbarhet har färre än hälften av de svenska företagen, 42 procent, satt upp specifika mål eller strategier för sitt hållbarhetsarbete. Det visar en undersökning som ManpowerGroup har genomfört. En av de främsta orsakerna är brist på kompetens.

pexels-fauxels-3184292_650

Vid årsskiftet trädde EU:s nya direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD) i kraft, vilket innebär att kraven på hållbarhetsrapportering ökar. Från och med nästa år kommer ännu fler företag behöva rapportera i enlighet med en gemensam EU-standard om hur deras verksamhet påverkar i hållbarhetsfrågor. Redan i dag behöver många svenska företag lämna information om hur deras verksamhet påverkar klimat, miljö och sociala frågor enligt årsredovisningslagen, men nu ökar alltså rapporteringskraven på EU-nivå.

Samtidigt visar en undersökning som ManpowerGroup har genomfört att bara 42 procent av 770 tillfrågade svenska arbetsgivare har en hållbarhetsstrategi med tydliga mål. En tredjedel av företagen, 33 procent, är i startgroparna med att arbeta med hållbarhet, men har ännu inte börjat. 11 procent svarade att de inte har för avsikt att ta fram någon hållbarhetsstrategi eller några hållbarhetsmål, medan 13 procent inte vet.

Hela 95 procent av företagen saknar rätt hållbarhetskompetens

Ett av de största hindren för företagens hållbarhetsarbete är bristen på kompetens. Bara 5 procent uppger att de redan har den talang de behöver för att uppnå sin strategi. Omkring fyra av tio verksamheter planerar att anställa medarbetare för att hantera frågor inom miljö, socialt ansvar och styrning.

– Nu är det hög tid att fler företag sätter relevanta mål, börjar arbeta systematiskt med hållbarhet och visar att de tar ansvar för både samhället och miljön. Avsaknad av en tydlig hållbarhetsstrategi påverkar verksamheten negativt på många sätt, även när det gäller att attrahera de bästa talangerna på längre sikt, säger Mikael Jansson.

 

Detta innebär EU:s nya direktiv om hållbarhetsredovisning

I juni 2022 godkände EU ett initiativ om förändrad hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet träder i kraft 2023 och redovisningen sker i olika steg.
  • Från och med den första januari 2024 ska företag av allmänt intresse med över 500 anställda redovisa enligt CSRD.
  • Från och med den första januari 2025 ska stora företag med mer än 250 anställda och/eller 40 miljoner euro i omsättning och/eller 20 miljoner euro i tillgångar redovisa enligt CSRD.
  • Från och med den första januari 2026 ska mindre börsbolag, små och icke-komplexa kreditinstitut, samt vissa försäkringsföretag börja redovisa enligt CSRD.

Hur ser det ut internationellt? 

Kartläggningen av företagens hållbarhetsarbete är en del av ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey), en global undersökning som har funnits i Sverige i 19 år och baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. Ladda ner vår infografik för att ta del av hur resultaten ser ut internationellt: 

New call-to-action


 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency