ManpowerGroup | Arbetsmarknad och trender

Så kan arbetsgivare locka, utveckla och behålla unga medarbetare

Skriven av Jenny Hawkes | Apr 15, 2025 2:47:03 PM

Unga personer födda mellan 1996 och 2012, även kallade Generation Z, kommer att utgöra ungefär en tredjedel av den globala arbetskraften år 2030. Perioden då denna generation har börjat sitt intåg på arbetsmarknaden har präglats av covid-pandemin, en snabb digital utveckling och geopolitisk oro. 

Gen Z är vår första generation av ”tekniska infödingar” som har vuxit upp med digital teknik och sociala medier som en integrerad del av livet. Samtidigt rapporteras det ofta om en hög förekomst av psykisk ohälsa bland unga vuxna i Gen Z. Vår undersökning Talent Barometer bekräftar den bilden och visar att 52 procent känner en hög grad av stress på jobbet dagligen, vilket är högre än i andra åldersgrupper. 

Så hur kan arbetsgivare locka, utveckla och behålla denna generation av unga medarbetare som snart kommer att utgöra en så stor del av personalen på våra arbetsplatser? Vi ger fem tips hämtade från vår internationella rapport om Generation Z i arbetslivet.  

  1. Anställ med hänsyn till potential i stället för arbetslivserfarenhet för att hitta unga talanger. AI-baserade testverktyg kan hjälpa dig att identifiera potential som är lätt att missa med vanliga metoder. Undvik att skapa osäkerhet hos kandidaterna gällande rekryteringsprocessen genom att kommunicera aktivt med dem. 

  2. Säkerställ ett brett utbud av mångsidig kompetensutveckling på plats. Gen Z vill kunna utvecklas och växa på jobbet, och det är viktigt att erbjuda olika möjligheter för lärande och utveckling. Dessa metoder kan inkludera jobbskuggning, där unga medarbetare får följa och lära av erfarna kollegor, mentorprogram som erbjuder vägledning och stöd från mer erfarna medarbetare, samt online-kurser som ger flexibilitet och tillgång till ett brett spektrum av kunskap.
     
     
  3. Bygg in projektansvar i deras roller för att ge dem en chans att öva på att leda andra. Gen Z har ofta en stark önskan om att bli ledare och ta ansvar. Genom att tilldela dem projektansvar kan de utveckla sina ledarskapsförmågor och få praktisk erfarenhet av att leda team och projekt. Inkludera dem även i innovationsprojekt för att dra nytta av deras kreativa idéer och ge organisationen ett fräscht perspektiv.
     
  4. Skapa en arbetsmiljö som främjar psykologisk säkerhet. Gen Z förväntar sig friheten att vara sig själva och uppskattning för sina insatser. Det är viktigt att erbjuda flexibilitet, ett lyhört ledarskap och en arbetsmiljö som främjar samverkan. Till skillnad från vad många kanske tror, värdesätter unga att träffa sina chefer och kollegor IRL.
     
  5. Anpassa stödet efter individuella behov. Även om det finns generella drag för olika generationer bör du undvika att anta att alla i Generation Z behöver en specifik typ av stöd på grund av sin ålder. Vi är alla olika och har olika behov. Lyssna aktivt på dina unga medarbetare och fråga dem vad de behöver för att växa och utvecklas på jobbet.  

Vill du lära dig mer om Generation Z ur ett arbetsgivarperspektiv? Läs mer i World of Work for Generation Z in 2025