Mer än varannan svensk, 53 procent, uppger att de känner sig stressade på arbetsplatsen varje dag. Det är över det globala genomsnittet, visar Global Talent Barometer, en ny undersökning från ManpowerGroup.
53 procent av svenskarna uppger att de är stressade på arbetsplatsen varje dag, vilket är över det globala genomsnittet och högre än på liknande arbetsmarknader som Norge, Tyskland och Nederländerna. Det visar ManpowerGroups nya undersökning Global Talent Barometer.
Trots den höga stressnivån är det bara två av tre svenskar upplever att de får stöd av arbetsgivaren för att hitta balans i livet.
- Som arbetsgivare kan man minska den generella stressnivån genom att lägga stort fokus på rimlig arbetsbelastning, tydliga arbetsbeskrivningar och skarpa gränser mellan jobb och fritid, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.
1. Be om hjälp
Din arbetsgivare har ett ansvar för att din stressnivå inte ska bli ohållbar. Ha en öppen dialog om din arbetssituation, och be chefen hjälpa dig med att prioritera kring vilket arbete som kan vänta.
2. Sänk kraven
Försök sänka kraven på dig själv och fokusera på det som är viktigast.
3. Arbeta hemifrån
Har du ett jobb som kan och får göras hemifrån? I en Work Life-undersökning uppgav nästan varannan svensk, 44 procent, att den jobbrelaterade stressnivån sjönk när de distansarbetade. Att arbeta hemifrån kan göra det enklare att hinna med arbetsuppgifterna.
ManpowerGroups nya undersökning Global Talent Barometer mäter medarbetares hälsa och välmående, jobbnöjdhet och självförtroende på jobbet. Undersökningen har tillfrågat 12 062 arbetstagare i 16 länder, varav 532 personer i Sverige från den 15 april till den 10 maj 2024.
I Talent Barometers totala index, som sammanväger medarbetarnas hälsa och välmående, jobbnöjdhet och självförtroende på jobbet, kommer Sverige först på plats 10 av 16 länder.