- Vårt erbjudande
- Insikter
- Pressrum
- Hållbarhet
- Om oss
- Kontakta oss
- Jobba hos oss
-
Sweden (SV)
AfricaAsia PacificEuropeLatin AmericaMiddle EastNorth America
Svenska arbetsgivare ger en relativt optimistisk jobbprognos inför andra kvartalet. Samtidigt är skillnaderna på branschnivå stora – i transport, logistik och fordonsindustrin ökar rekryteringsviljan skarpt, medan energi- och samhällsservice tror på en minskad arbetsstyrka under kvartalet.
Under Q2 förväntar sig 33 procent av arbetsgivarna att öka arbetsstyrkan medan 14 procent förutser en minskad sysselsättning, vilket ger en sammanlagd jobbprognos på +19 procent. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer, som tillfrågat över 40 000 arbetsgivare i 41 länder, varav 788 arbetsgivare i Sverige.
Den främsta anledningen till att företag anställer fler medarbetare är expansion, vilket 45 procent av de arbetsgivare som rekryterar uppger. När arbetsstyrkan i stället minskar är det oftast lågkonjunkturen som ligger bakom, där 41 procent av arbetsgivarna hänvisar till ekonomiska svårigheter.
Skillnaden mellan olika branscher är stor. Medan servicenäringen, IT-branschen samt bank- finans- och fastighetsbranscherna visar stark framtidstro med prognoser över +20 procent så tror energi- och samhällsservice på en minskad arbetsstyrka, med en prognos på -8 procent. Även telekom-och mediabranschen ger en osäker prognos på +3 procent.
Svenska branschprognoser
Även på regionsnivå är variationerna i Sverige stora. Mellersta Sverige visar störst optimism gällande sysselsättningen med +28 procent. Det innebär en ökning med +23 procentenheter från första kvartalet. I Skåne och Blekinge är prognosen endast +6 procent.
Svenska regioners jobbprognoser
I en global jämförelse fortsätter Europa, med en samlad jobbprognos på +20 procent, att halka efter både Nordamerika och Asien som ger sysselsättningsprognoser på +34 respektive +30 procent. Det globala snittet är +25 procent.
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) är den mest omfattande och framåtblickande arbetsmarknadsundersökningen av sitt slag, och används globalt som en viktig ekonomisk indikator. Arbetsmarknadsbarometern har funnits i Sverige i 22 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 40 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 41 länder. I Sverige har 788 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 2–31 januari 2025.
Är du nyfiken på hur jobbprognoserna ser ut globalt? Ta del av insikter från vår internationella undersökning på manpowergroup.com.
Läs om den internationella undersökningenÄr du nyfiken på att höra mer om Arbetsmarknadsbarometern och sysselsättningestrenden? Välkommen att höra av dig!