- Vårt erbjudande
- Insikter
- Pressrum
- Hållbarhet
- Om oss
- Kontakta oss
- Jobba hos oss
-
Sweden (SV)
AfricaAsia PacificEuropeLatin AmericaMiddle EastNorth America
Trots att den förväntade svenska rekryteringstakten inför hösten är hoppfull, halkar Sverige efter övriga Europa. Den svenska prognosen är +13 procent, långt under det globala genomsnittet på +25 procent, och Sverige placerar sig på 18:e plats av 21 europeiska länder i mätningen.
Räknat på landet som helhet ger svenska arbetsgivare en stabil sysselsättningsprognos på +13 procent inför sista kvartalet för året. Sysselsättningsprognosen ligger i linje med Arbetsförmedlingens prognos om en återhämtning för arbetsmarknaden mot årets slut.
Men svängningarna i Arbetsmarknadsbarometern är ovanligt stora, både om man jämför olika regioner och om man ser till utvecklingen från kvartal till kvartal. Det tyder möjligen på en fortsatt stor osäkerhet på arbetsmarknaden, där många branscher lider av kompetensbrist men samtidigt inte har tillräcklig framtidstro för att våga satsa på rekrytering fullt ut.
Jämfört med omvärlden är den väntade svenska rekryteringstakten dock relativt blygsam. I ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer, som tillfrågar över 40 000 arbetsgivare i 41 länder, ger bara 3 av 21 europeiska länder en lägre prognos – Tjeckien, Rumänien och Turkiet. Som jämförelse levererar Finland en sysselsättningsprognos på +23 procent, och siffran för Norge är +25 procent vilket även motsvarar det globala genomsnittet.
De branscher som stärker den svenska jobbprognosen är bank-, finans- och fastighetsbranscherna med en prognos på +31 procent. Även servicenäringen samt parti- och detaljhandeln går starkt med +23 procent.
• Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, +31 procentÖstra och Västra Götaland är de två regioner som visar störst optimism, med jobbprognoser på +24 respektive +21 procent. Det innebär betydande ökningar jämfört med föregående kvartal. Samtidigt sjunker jobbprognosen i Mellansverige med hela 23 procentenheter, från +28 till +5 procent, och i Skåne och Blekinge är prognosen endast +2 procent.
Svenska regioners jobbprognoser
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) är den mest omfattande och framåtblickande arbetsmarknadsundersökningen av sitt slag, och används globalt som en viktig ekonomisk indikator. Arbetsmarknadsbarometern har funnits i Sverige i 21 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 40 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 41 länder. I Sverige har 788 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1–31 juli 2024.
Är du nyfiken på hur jobbprognoserna ser ut globalt? Ta del av insikter från vår internationella undersökning på manpowergroup.com.
Läs om den internationella undersökningenÄr du nyfiken på att höra mer om Arbetsmarknadsbarometern och sysselsättningestrenden? Välkommen att höra av dig!