Snabba förändringar på arbetsmarknaden leder till kompetensbrist

Vår undersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 41 länder, varav 788 intervjuer i Sverige. Fler än tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, säger att de upplever att det är svårt att hitta personer med rätt kompetenser till verksamheten. 

– Som en konsekvens av de snabba förändringarna på arbetsmarknaden saknas den kompetens som företagen i Sverige efterfrågar. Om kompetensbristen ska kunna minska på sikt krävs nu att fler människor vidareutbildar sig inom områden som är relevanta för landets arbetsgivare, som exempelvis kompetenser för den gröna omställningen, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup. 

I undersökningen har arbetsgivarna  tillfrågats om vilka åtgärder de genomför för att motverka kompetensbristen. Vanligast är att erbjuda medarbetarna flexibilitet avseende när och var de jobbar – nära hälften av landets företag, 47 procent, gör det exempelvis möjligt att styra sina egna arbetstider eller jobba på distans. Var fjärde företag, 23 procent, erbjuder högre lön.  

Ett annat sätt för arbetsgivare att lösa kompetensbristen inom företaget är att rekrytera eller hyra in personer baserat på potential och personliga drivkrafter, för att sedan själva svara för kompetenshöjningen som behövs för att tillgodose behoven internt.

Topplista över bristyrken i Sverige: 

Topplista-bristyrken-4

Kompetensbristen fördelat på olika branscher: 

Kompetensbrist-i-olika-brancher-1
Ladda ner vår infografik om kompetensbristen (PDF)

Kompetensbristen fortsätter öka även utanför Sverige

Globalt ligger kompetensbristen på 75 procent, en nivå som i princip varit konstant under de senaste tre åren. Historiskt sett är det dock en rekordhög nivå – för fem år sedan låg den globala kompetensbristen på 54 procent, och för tio år sedan på 36 procent. Japan är det land som är värst drabbat – där uppger 85 procent av företagen att de har svårt att rekrytera rätt kompetens. I Europa toppas listan av Grekland och Tyskland på 82 procent. 

Länderna med störst kompetensbrist 2024:

• Japan, 85%
• Grekland, 82%
• Israel, 82%
• Tyskland, 82%
• Indien, 81%

MPG_group_meeting_MEOS_650
Arbetsmarknadsbarometern

Minskad efterfrågan på arbetskraft inför 2024

2024 inleds med en svag minskning av jobbprognosen jämfört med föregående kvartal. Ändå är efterfrågan på arbetskraft fortsatt hög ur ett historiskt perspektiv.

Läs mer