Snabba förändringar på arbetsmarknaden leder till kompetensbrist

Vår undersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 42 länder, varav 788 intervjuer i Sverige. Tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, säger att de upplever att det är svårt att hitta personer med rätt kompetenser till verksamheten. 

I undersökningen har arbetsgivarna  tillfrågats om vilka åtgärder de genomför för att motverka kompetensbristen. Vanligast i Sverige är att erbjuda medarbetarna flexibla arbetstider och högre lön.  

– Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är hög, branschöverskridande och bestående. För att motverka problemet bör arbetsgivarna se över sina metoder. När det är svårt att rekrytera den kompetens som behövs kan företagen arbeta på fler fronter, bland annat med att kompetensutveckla befintliga medarbetare, säger ManpowerGroups vd Per Johansson.

Topplista över bristkompetenser i Sverige 2025: 

IT-kompetens toppar listan över bristkompetenser i Sverige var fjärde arbetsgivare, 26 procent, uppger att de har svårt att rekrytera IT-kompetens.

MPG-TS-2025-Social-Post-Technical-Skills-1080x1080_zoomed2

Kompetensbristen fördelat på olika branscher: 

Den största kompetensbristen finns inom branscherna hälsa, sjukvård och Life science (84%), energi- och samhällsservice samt IT-branschen (83%), men samtliga branscher har en kompetensbrist på minst 60 procent.

MPG-TS-2025-Kompetensbrist_1200x628_green2

Kompetensbristen har bitit sig fast även utanför Sverige

Globalt ligger kompetensbristen på 74 procent, en nivå som i princip varit konstant under de senaste fyra åren. Historiskt sett är det en rekordhög nivå – för sex år sedan låg den globala kompetensbristen på 54 procent, och för tio år sedan på 36 procent. Tyskland är det land som är värst drabbat – där uppger 86 procent av företagen att de har svårt att rekrytera rätt kompetens.  

Länderna med störst kompetensbrist 2025:

• Tyskland, 86%
• Israel, 85%
• Portugal, 84%


Sysselsättningstrend_Linkedin_900x600_alt1
Arbetsmarknadsbarometern Q1 2025

Arbetsmarknaden återhämtar sig i vissa delar av landet

Svenska arbetsgivare rapporterar en stabil sysselsättningsprognos på +17 procent inför första kvartalet 2025, vilket är den mest optimistiska prognosen på ett år. Men de regionala skillnaderna är stora – framtidstron är stark i Götaland, medan arbetsmarknaden i Mellansverige står helt still.

Läs mer om Arbetsmarknadsbarometern